Allt om djurmat

Allt om djurmat

Ända sedan människan började att domesticera vilda djur som hundar, grisar, höns och kor så har vi haft djurfoder som någonting att tänka på. De första djuren som anslöt sig till människorna var vargar som kom att bli hundar.

Anledningen att vargar bytte ut artfränder mot människor är en gendefekt hos vissa vargar som gör att de låter sig tämjas av andra än flockens alfahane eller alfahona.

De första hundarna kom till oss för cirka 30.000 år sedan

De första hundarna kom till oss för cirka 30.000 år sedan – de tidiga jägarna som tog sig allt längre in i Europa och Asien uppskattade hunden som var bra på att spåra och skydda samtidigt som de åt rester. En hund var enkel att ha med sig och åt vad som fanns på platsen.

När människan blev bofasta jordbrukare så skaffade vi oss allt fler djur och helt plötsligt gick en stor del av vår matproduktion till djurfoder. De första djuren som vi tog till oss var djur som get, grisar och höns.

Dags för hundmat

Det var djur som har enkla krav på djurfoder eller inte äter så mycket. Men fördelen med en ko är att den producerar mycket protein och är en bra källa till kalcium från mjölken så även om en ko äter mycket djurfoder så ger den oss också mycket mat i utbyte. Dessutom kom man tidigt på att torkade komockor var utmärka källor för bränsle och som byggmaterial.

Vi lärde oss vilka blandningar av djurfoder som gav friskast djur för friska djur ger mycket mat tillbaka. Det var under lång tid mycket arbete och ofta hårt arbete för att få bra djurfoder.

Allt om djurmat

Idag har vi djur inte som en källa till mat utan som sällskap. Vi pysslar om och älskar våra djur gränslöst och lägger ned mycket pengar varje år på rätt djurfoder till rätt djur. Vi vet idag att djurfoder är inte bara artspecifikt – en katt ska inte äta hundfoder för hundfoder innehåller inte tillräckligt med taurin och katten kan inte bilda eget taurin. Taurinbrist leder till blindhet hos katten.

Vi vet också att djur, precis som människor, har olika behov av olika foder i olika faser av livet. Djurfoder för ungdjur är energirikare än annat foder. Diande och dräktiga honor brukar få djurfoder för ungar. En äldre hund behöver djurfoder för äldre hundar – det är lägre salt och energiinnehåll i djurfoder för äldre djur. En långhårig katt behöver djurfoder som hjälper till att bearbeta hårbollarna.

Hos en bra veterinär kan du få hjälp med råd om rätt djurfoder i rätt fas av livet. För det är precis som för människor som för djur – äter vi skräp så mår vi skräp.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *