Hundtrim – tips för dig som är nybörjare

Hundtrim – tips för dig som är nybörjare

Att trimma eller klippa en hund kräver en hel del träning. Ju mer träning du får, desto bättre resultat. Det är viktigt att det blir rätt första gången du klipper eller trimmar en oerfaren hund, annars kan hundtrimning bli till en negativ upplevelse som gör framtida hundtrim besvärligt. Här får du några tips på hur du lyckas med att trimma din hunds päls.

En erfaren hundfrisör trimmar förstås din hund snabbt och smidigt och är även van att hantera hunden på ett rätt sätt. Hunden känner om du är ovan och osäker vilket gör att det i början kan ta dubbelt så lång tid om du är en oerfaren hundfrisör och ska trimma din hund, men du kan oftast få hjälp & tips av din hunduppfödare så var inte rädd för att fråga.

Rätt utrustning vid hundtrim

Väljer du att ta din hund till en hundfrisör så välj omsorgsfullt och välj ett hundtrim med en hundfrisör som både kan standarden för trimning av din hundras och som är utbildad på området.

Närhet till där du bor är praktiskt, så bor du t.ex. i Göteborg är det praktiskt att välja ett hundtrim i Göteborg. Annars är det risk stor att du skjuter upp trimningen för att det blir ett stort projekt och då blir din hund mer svårtrimmad vid nästa besök.

Rätt utrustning vid hundtrim

Rätt utrustning vid hundtrim

  • Hunden ska stå på ett bord när du arbetar med den, behöver din hund regelbunden skötsel kan det vara klokt att investera i ett eget trimbord.
  • Bord för hundtrim finns i flera olika modeller och köps i fackhandeln. Tänk på att trimbordet ska vara stadigt och halkfritt.

Du får absolut inte lämna hunden ensam på trimbordet heller inte låta den hoppa upp och ner själv.

Hunden ska även kunna sitta och eventuellt även kunna ligga ner en stund när du arbetar med den. Man ska tänka på att hundens kropp inte är byggd för att stå länge, så hunden blir fort trött och kan också få ont i tassarna av den räfflade mattan.

Arbeta lugnt och bestämt och försök att arbeta ensam, tänk också på hur du vinklar och håller i benen så du inte gör hunden illa under trimningen.

Bada hunden

Det är du som bestämmer

Försök göra hundtrimningen till en mysig stund tillsammans, det ska vara positivt för din hund att bli ompysslad. Krånglar hunden, eller försöker bita, ska du naturligtvis säga ifrån med ett bestämt nej, du kan inte låta hunden bestämma.

När man ska trimma en hund gäller det att visa ett tydligt och bra ledarskap. Behandlar du hunden väl, är trygg och tydligt så brukar det inte vara några problem.

Trimning & klippning är ett hantverk.

Att kunna rasstandarden på den hund du ska trimma eller klippa är A & O. Du ska kunna lyfta fram både det bästa och trolla bort det sämsta hos din hund. Rent tekniskt sett kan man lära sig att trimma och klippa hundar, det är den där extra känslan för arbetet du ska eftersträva.

Kunnandet, känslan, blicken och skapandet ska bidra till en vacker helhet som kanske får dig att välja att lämna in din hund till ett professionellt hundtrim.

Lycka till med att trimma din hund.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *