Klickerträning och Premacks princip

Klickerträning och Premacks princip

Dr David Premack är idag en psykologiprofessor på Pennsylvania University som är mest känd för sin bok ”Mind of an ape” som handlar om hans arbete med apor. Han har forskat mycket på apor och deras beteenden och även arbetat med att lära dem teckenspråk.

Premacks princip bygger på att beteenden med hög sannolikhet

Premacks princip bygger på att beteenden med hög sannolikhet (beteenden som hunden ofta väljer att göra och tycker om att göra) förstärker beteenden med låg sannolikhet (beteenden som inte är lika roliga).

Leka dragkamp förstärker att komma på inkallning t.ex. eller äta godis förstärker att hunden tittar på oss. Detta är något vi utnyttjar mycket när vi klickertränar.

Premacks princip

Om vi har en hund som tycker att det roligaste som finns är att nosa på marken så kan du använda marken och dofterna på marken som en förstärkare till det du vill att hunden ska göra.

Titta på mig så får du nosa i gräset eller kom på inkallning så får du jaga löven eller titta på mig så får du kissa på stolpen. Nosandet, jagandet av löv och kissandet på stolpen är förstärkaren (belöningen) eller beteendet med hög sannolikhet som förstärker ”titta på mig”, kom på inkallning som är beteenden med låg sannolikhet.

Allt är belöning (äta, sitta, leka, apportera)

Genom att använda Premacks princip i klickerträningen blir din hund mer och mer övertygad om att det är genom dig som den får tillgång till allt som den vill ha. Du är källan till att få nosa på marken, jaga löven eller kissa på stolpen.

Allt är belöning (äta, sitta, leka, apportera)

  • Beteenden som hunden gärna utför kan användas för att förstärka beteenden som hunden inte lika gärna vill utföra.
  • Du kan förstärka ätande och lekande med något hunden hellre vill göra.
  • Lär hunden att alltid engagera sig i den aktivitet du erbjuder.
  • Lek är arbete, arbete är lek.
  • Klickerträning är inte fri uppfostran. Lär hunden jobba för det den vill ha.
  • Ha antingen kontroll över hunden eller över förstärkarna.

Klickerträning

Innan du startar en övning, tänk alltid efter vad som är belöningen för din hund i denna övningen, är det maten i matskålen som står längre bort, är det en boll som ligger ute eller är det älglegan som ni stå bredvid.

Det som du tror är belöning för din hund kanske inte är den ultimata belöningen just då. Vad vill din hund helst ha vid denna tidpunkt, försök att få kontroll på det och använd det som belöning.

Låter du din hund göra en övning innan den får springa till sin belöning så kommer övningen att förstärkas. Läs mer i boken ”Apportering till vardag och fest”.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *